Praktijk de Kust 

Praktijk voor Therapie 

Behandelmogelijkheden


In mijn werk combineer ik de kennis die vergaard is door wetenschappelijk onderzoek ("evidence based practice") met ervaringen van cliënten over wat zij belangrijk vinden ("practice based practice"). De uitdaging is om algemene kennis over psychische aandoeningen uit zorgstandaarden, modules en richtlijnen te vertalen naar individuele cliënten.


Afhankelijk van uw behoefte, kan uw partner, familielid of vriend/vriendin bij een of meerdere gesprekken aanwezig zijn. 


De behandelmogelijkheden op een rij:

Hieronder vindt u verschillende behandelmogelijkheden die ik toepas in mijn praktijk, en kunt u nalezen bij welke psychische klachten deze kunnen worden ingezet.


EMDR:

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode om trauma's te verwerken. Het kan echter ook bij andere klachten effectief zijn zoals angstklachten, depressie, woede, een negatief zelfbeeld, overmatig piekeren en chronische lichamelijke klachten. Meestal is EMDR een onderdeel van een behandeling en bestaat de behandeling daarnaast uit andere elementen, zoals psychoeducatie of oefeningen.

Zie ook: https://www.emdr.nl/wat-is-emdr/


Cognitieve Gedragstherapie, CGT: 

CGT is een therapievorm gericht op het anders (meer helpend) leren denken en ook op het anders leren handelen/doen, om zo negatieve emoties zoals angsten, somberheid of woede te verminderen.

CGT is bewezen effectief bij (onder andere) angst- en paniekstoornissen, negatief zelfbeeld, depressie, dwangklachten, eetstoornissen, stress en burn-out, slaapproblemen en zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag. 

Zie ook: https://www.vgct.nl/patienteninformatie


Schematherapie, SFT, (www.schematherapie.nl):

Schemagerichte therapie is een vorm van psychotherapie die als doel heeft om diepgewortelde gedragspatronen en negatieve overtuigingen (schema's) te veranderen. In de therapie onderzoekt u de invloed van ervaringen uit uw verleden op de problemen van nu. U leert voelen wat uw behoefte is, en leert deze op een constructieve manier te uiten, zodat u beter voor uzelf kunt zorgen en andere keuzes kunt maken. In SFT wordt gebruik gemaakt van cognitieve technieken, maar ook van verbeeldingsoefeningen. 

SFT is bewezen effectief bij langbestaande (terugkerende) angst- en stemmingsklachten en bij persoonlijkheidsproblematiek.

Zie ook: https://www.schematherapie.nl/over-schematherapie/


Affect Fobie Therapie, AFT:

Affect Fobie Therapie (AFT) is een vorm van psychotherapie die is ontwikkeld voor mensen die bang zijn voor emoties. U kunt bijvoorbeeld bang zijn voor het voelen van verdriet en daardoor als u verdrietig bent juist boos reageren. Dit wordt afweer genoemd. In AFT leert u afweer te herkennen en veranderen, zodat u vrijer kunt leven en keuzes kunt maken die bij u passen.

Zie ook: http://affectphobiatherapy.com


Relatietherapie, EFT:

EFT is een relatietherapie gericht op het herstellen of verbeteren van de verbinding tussen partners, en is gebaseerd op de hechtingstheorie.  

EFT is bewezen effectief.

https://www.eft.nl/wat-is-eft


e-Health:

Ter ondersteuning van de behandeling kan er gebruik gemaakt worden van e-Health, wat betekent dat u via een beveiligd platform online modules kunt volgen. In deze modules wordt informatie gegeven over de klachten die u ervaart, en is er de mogelijkheid om filmpjes te bekijken en om oefeningen te doen. Hiervoor gebruik ik het online platform Embloom. Net als bij andere oefeningen, bespreken we ook de oefeningen die via e-Health zijn gedaan gezamenlijk tijdens de therapie.
Voorafgaand aan de behandeling, tijdens, en bij het afsluiten van de gesprekken krijgt u via Embloom een of meerdere vragenlijsten toegestuurd om het effect van de behandeling te evalueren.
Embloom voldoet aan alle kwaliteitscriteria wat betreft veiligheid en privacy.
Behalve van Embloom maken cliënten soms ook gebruik van specifieke apps, bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen of apps die voor een specifieke klacht zijn ontwikkeld (bijv. slaapproblemen).
Het toevoegen van e-Health aan de behandeling ("blended care") kan behandelingen effectiever maken. Daarnaast kan het prettig zijn om zelfstandig oefeningen te kunnen doen.


Goede online informatie voor cliënten over hulp bij psychische klachten:

Onderstaande websites geven betrouwbare informatie voor cliënten over psychische klachten, en over wat de eerste stappen zijn van een behandeling volgens de kwaliteitsstandaard:


https://www.vgct.nl/vgct.nl/public/over-cgt/factsheets/factsheet-kwaliteitsstandaarden


https://www.thuisarts.nl/hulp-bij-psychische-klachten-bij-volwassenen